sap sorgu yaratma, hazırlama (sq01, sq02, sq03)

bir abap danışmanı olarak kariyerim boyunca hiçbir zaman sorgu yaratma ihtiyacı duymadım fakat anahtar kullanıcılar ve modül danışmanları için faydalı olabilecek olan sap sisteminde bir sorgu nasıl yaratılır onu anlatacağım. bu sorguda malzeme ana verisi ve üretim yerleri bilgileri olacak.

bir sorgu programı için bize gerekli olanlar; kullanıcı grubu, bilgi kümesi ve sorgudur.

öncelikli olarak ihtiyacımız olan bilgi kümesini oluşturmak için SQ02 işlem koduyla ZMALZEME adlı bilgi kümesini yaratırız. ilk olarak bilgi kümesini malzeme ana verisini barından MARA tablosunu doğrudan okuyacak şekilde ayarlarız ve bütün tablo alanlarını alan grubuna dahil ederiz.

sap_sorgu_2

sap_sorgu_3

 

sonra seçim kriteri oluşturmak için ‘ekler’ menüsünden ‘seçimler’ tabında ‘yeni’ butonuna tıklarız. karşımıza gelen ekranda seçim ölçütünün adını S_MATNR olarak belirleyip devam ederiz. bir sonraki ekranda bu seçim ölçütün tipini MARA-MATNR olarak belirleriz.

sap_sorgu_4

seçim kriterini de oluşturduktan sonra bilgi kümesini üretip, kaydedip çıkarız.

sap_sorgu_6

daha sonra SQ03 işlem koduyla bir kullanıcı grubu oluştururuz. malzeme ile ilgili sorgu geliştireceğimiz için kullanıcı grubunun adını MM olarak belirleriz.

sap_sorgu_1

kullanıcı ve bilgi kümesini bu kullanıcı grubunun içine dahil etmek için aşağıdaki gibi kullanıcı adımızı ve bilgi kümemizi yazıp bir sonraki ekranlarda MM kullanıcı grubunu seçeriz.

sap_sorgu_7

sap_sorgu_8

sap_sorgu_9

 

bu adımları geçtikten sonra son adım olan sorgu yaratma ekranına gitmek için SQ01 işlem kodunu kullanırız. bu ekranda öncelikle sol üst köşeden kullanıcı grubunu MM olarak değiştiririz.

sap_sorgu_10

sorgu alanına ZQMALZEME yazıp yarat butonuna tıklarız ve karşımıza gelen ekrandan ZMALZEME bilgi kümesini seçeriz. bir sonraki ekranda başlık bilgimizi yazıp ‘temel liste’ butonuna tıklayıp listemizde gelecek olan alanları seçeriz. örnek olarak genel malzeme verilerinden malzemeyi, ek verilerden ise malzeme metnini seçelim (makt tablosuna gerek kalmadan otomatik olarak sisteme login olunan dilin karşılığını getirir). ve son olarak deneme butonuna basıp sorgumuzu deneyebiliriz.

sap_sorgu_10

sap_sorgu_11

sap_sorgu_13

sap_sorgu_12

temel listemize üretim yeri bilgilerini de eklemek için tekrar SQ02 işlem koduna gideriz. ZMALZEME adlı bilgi kümesinin içine değiştirle girip ‘join’ butonuna basarız. ‘tablo ekle’ butonuna basıp MARC tablosunu ekleriz. tabloyu ekledikten sonra geri gelip ‘alan grupları’ butonuna tıklarız ve soldaki marc tablosundan bütün kolonları bu alan grubunun içine atıp, kaydedip çıkarız.

sap_sorgu_14

bu bilgi kümesini genişlettikten sonra sq01 ile ZQMALZEME sorgusuna değiştir ile girip ‘temel liste’ ekranından üretim yerini ve tanımını listemize ekleyebiliriz.

sap_sorgu_15

 

ve sorgumuz hazır. ama bu kadar uğraşmak yerine oturun abap programlama öğrenin derim daha kolay 🙂